Sunnhet VS Kalorier – blir du lurt?

Sunnhet VS Kalorier – et meget dagsaktuelt tema som virkelig er på vei til å spore av mer enn nødvendig. Supert for produsenten – ikke fullt så bra for deg!
Misforstå meg rett – det er ikke absolutt alle disse produktene som er dårlige for deg, men en god del av dem + fokuset (les: hysteriet) som medfølger.

Som personlig trener, kostholdsveileder og ansatt i helsekostkjeden Sunkost hører jeg mye prat om mat, kalorier og sunnhet. I det siste så har «sunnere» produkter uten sukker tatt helt av og argumentene for hvorfor slike produkter kjøpes eller selges holder ikke helt mål etter min mening. Selv om et produkt ikke inneholder sukker og skal være sunnere betyr det ikke at det faktisk er det. Det er altfor mye uvitenhet ute og går og det er det mange som drar nytte av. Forbrukere er blitt en flokk med sauer som gjetes i «riktig» retning med målrettet markedsføring ut i fra deres antatte behov. Det er utrolig lett å gå i fella og terskelen for å tenke selv er blitt relativt høy. Synd, men sant.

Årsaken til at de sunnere variantene kanskje ikke er fullt så sunne likevel er at de er nødt til å veie opp sukkeret med noe annet som får det til å smake godt. Sukrin og Stevia smaker ikke så voldsomt godt i seg selv – derfor har de oppi mye annet rart. Det samme gjelder også glutenfrieprodukter, men det er en annen sak.
Glutenfritt og sukkerfritt er med andre ord ikke ensbetydende med sunt!

img-5956

Ta for eksempel en sjokolade med 92% kakao søtet med kokosblomstsukker VS sjokolade søtet med Sukrin, eller Stevia for den saks skyld. Det er mindre kalorier i sist nevnte – men hvor sunn den er kontra den mørke sjokoladen er en helt annen sak. Det er ikke alltid kaloriene som avgjør hvor sunt elle usunt et produkt er. Og det er her veldig mange tar feil. Du er faktisk nødt til å få i deg kalorier og næring for å overleve. Det er ikke vits å sky dem som pesten. De gjør deg faktisk bare godt – dersom du velger med litt omhu.

Det er bedre å få kalorier fra en kilde som gjør kroppen din godt enn å få færre kalorier fra en erstatningsvare med xxx på ingredienslisten. Mitt tips er at du ikke skal ta alt for god fisk og henge deg opp i disse kaloriene. Det er ok å passe litt på dem, men hvis du spiser gode råvarer jevnt over så skal det litt til for at det går så altfor galt. Kroppen trenger næring og det er viktig at du gir den drivstoff til å kunne fungere optimalt i en ellers travel hverdag. Hva så om det er noen ekstra kalorier i avocado, frukt, nøtter, bær og så videre? Matvarene bugner av gode næringsstoffer som gjør kroppen din godt! Er det noe du skal bekymre deg for så er det alle disse erstatningsvarene som lover en aldri så liten quick-fix og vektnedgang. Det blir virkelig ikke bedre av å spise en bar med xx kalorier! Greit nok om du spiser denne baren eller sjokoladen i tillegg til et næringsrikt kosthold – problemene oppstår når du erstatter ting med disse produktene OG gjør det fordi du faktisk tror det er sunt!

Begynn å tenke selv, planlegg litt ekstra, ikke gjør alt så himla komplisert og spis mat som gjør kroppen din godt – er mine beste tips!

Har du derimot gått deg litt bort så kan du ta kontakt med MEG slik at jeg kan hjelpe deg på vei tilbake i sporet!

Hvor ble det av sunn fornuft i denne jungelen av kosthold og trening?

Dette innlegget ble publisert i Generelt, Kostholdstips og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s