Ta vare på de rundt deg og ikke minst deg selv, før det er for sent..

Jeg har mange ganger skrevet innlegg om at en må ta vare på kroppen sin og behandle den bra. Vi har tross alt bare fått en kropp vi skal bo i hele livet. Det er ikke for ingenting at jeg skriver det jeg skriver, og det er dessverre så utrolig mange som tar kroppen sin forgitt. Den trenger omsorg, god og næringsrik mat, mosjon, kjærlighet, søvn og et liv uten altfor mye stress (helst ikke noe stress i det hele tatt, men dette er svært vanskelig å opprettholde i en ellers hektisk hverdag).

Sliter du med å få dette på stell selv, så ta kontakt med noen som faktisk kan hjelpe deg i riktig retning. Det finnes nok av de som ønsker å stille opp for deg og hjelpe deg med å skape et bedre liv. Det koster gjerne litt, men det er faktisk livet ditt du investerer i, og etter min mening kan du aldri i verden sette pris på noe så dyrebart som livet.

I dagens samfunn blir kropp, sjel og det som fører til langvarig livskvalitet ofte bortprioritert. Heldigvis så begynner flere å se verdien ved et sunt kosthold, trening, søvn og et liv uten å jobbe seg i hjel. Jeg er personlig godt i gang med de to førstnevnte, men sliter dog litt med sistnevnte – nemlig og ikke å jobbe for mye. ”Jeg skal bare” gjøre det frem til et visst tidspunkt er jeg veldig flink til å si til meg selv, men som vi alle vet baller det som regel på seg og brått så var flere år gått. Foruten om det så tar jeg valg her i livet som er med på å gi meg bedre livskvalitet – ikke bare nå, men også på langsikt. Jeg røyker ikke, inntar alkohol kun ved sjeldne anledninger, spiser god og næringsrik mat, spiser ikke sukker og produkter som ikke er bra for kroppen min, og velger i større og større grad økologisk, fremfor masseprodusert.

Og før du tenker at det er dyrt – ja jeg vet at det er dyrt. Omtrent alt her i livet er dyrt, men det handler samtidig om prioriteringer. Du har faktisk et valg om å prioritere livet ditt fremfor en og en annen genser du fant på favorittbutikken. Du kunne faktisk latt være å kjøpe deg akkurat de skoene som du har lignende av fra før av, og valgt bedre mat i stedet. Det er faktisk livet ditt du investerer i når du tar slike valg og prioriterer litt annerledes, og det er snakk om forbedret livskvalitet og muligens noen år ekstra å leve – for tro det eller ei du lever faktisk bare en gang!

1486789_10154712723680173_2269518891762043905_n

Jeg sier ikke at du skal kutte ut alt som ikke er bra for deg, men forsøke å ta de rette valgene mesteparten av tiden. 80% bra og 20% mindre bra er en fin regel. Det er en grunn til at mange får problemer med kroppen, og det handler i stor grad om at vi mennesker er meget flinke til å overkjøre den så til de grader. Vi stresser, sover dårlig, fyller på med masseproduserte ferdigprodukter, junkfood (les: drittmat!), drikker gift og jobber oss halvt i hjel. En god oppskrift på et bra liv? Ikke etter min mening. Og ja, det er kjipt at vi ikke bestandig kan gjøre hva vi vil – og det er overhodet ingen som tvinger deg til og ikke gjøre det heller – men vær så snill å sette livet litt i perspektiv før du velger å kjøre det halvveis ned i grøfta ved å ta den røyken du stumpet for en times tid siden. Yolo (you only live once) betyr ikke at du skal drikke alkohol og spise kebaben som du finner på gatehjørnet hver helg. Det betyr så mye mer enn det, men det er selvfølgelig opp til hver enkelt å definere hva dette innebærer.

Det er viktig å leve her og nå – for du er faktisk velsignet med noe så dyrebart som et liv! Det er ikke alle som har muligheten til å ta valg i livet om hvordan en ønsker å leve. DU har mest sannsynlig det – så hvorfor ikke benytte deg av det når du kan – før det er for sent!

I går fikk jeg dessverre oppleve at en som stod min mor, og da naturlig nok meg selv, veldig nært gikk bort helt plutselig, og det setter virkelig livet i perspektiv. Vedkommende hadde mange år igjen å leve, og det hele er utrolig trist. Det er ikke bare deg selv det går utover hvis du ikke tar vare på livet ditt – det er alle de som er rundt deg. Så om du ikke gjør det for deg selv – gjør det for de som er glad i deg!

Dette innlegget ble publisert i Generelt og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Ta vare på de rundt deg og ikke minst deg selv, før det er for sent..

  1. tonje sier:

    Du har så rett i det du sier om å ta vare på seg selv og kroppen sin. Det er jo kroppen som skal bære oss igjennom dette livet. Jeg føler dagens samfunn har gjort det så lett for oss å neglisjere kropp og helse ved at fokus blant annet er altfor rettet mot utseende og karrieresuksess (mye takket være media). Å stresse seg syk for å oppnå et visst karrierenivå eller manipulere kroppen til å få en fasong den absolutt ikke trives med er blitt ‘sosialt akseptert’ og normalt. Hvor er gleden idet? Kanskje oppnår man en viss mestringsfølelse når målet er nådd, men den gleden er ofte kortvarig og sjeldent verdt alt det skadelige strevet og stresset man utsetter seg for på veien dit. Det virker som det for mange syntes det er viktigere hvordan andre oppfatter deg, enn å selv oppleve genuin livsglede og god helse. Så bortkastet når alle har ulike preferanser og vil oppfatte deg forskjellig uansett!

    Jeg tror alle har godt av å virkelig gå inn i seg selv og spørre: «er jeg lykkelig nå? er det slik jeg ønsker å leve?». er svaret «nei» tror jeg man bør evaluere hvilke områder i livet man ønsker å forandre og ta tak idet (alt i fra å stumperøyken, skjerpe kosthold til store livsstilendringer). Kanskje er det å bryte ut av trygge rutiner noe av det skumleste og vanskligste man gjør, men på lang sikt også det mest givende man har gjort. Man vet aldri før man prøver.

    Vi får bare utdelt én kropp og ett liv – én sjansje. Jeg syntes selv det er skummelt å tenke på all den tid jeg har ‘kastet bort’ på å være syk og stresset (tross det ikke er selvvalgt). Tanken gir meg også virkelig motivasjon til å jobbe hardt for å finne livet og balansen som gir meg lykke og livsglede. Man vet aldri hva som vil skje i livet, for ja, det er ufattelig skjørt. Det jeg vet er at akkurat nå har jeg forutsetninger for å kunne få et bra liv og føle lykke igjen – og jeg jobber hardt hver eneste dag for å oppnå akkurat det!

    Oi, lang og surrete kommentar. Men igjen et godt tema som virkelig får tankene til å surre! 🙂 Tommel opp for deg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s